ATHENS- ΑΘΗΝΑ | KIFISSIA/ An aristocrat up north. ΚΗΦΙΣΙΑ/ Η αριστοκρατισσα των βορειων προαστιων.

KIFISSIA/ ΚΗΦΙΣΙΑ
Η αριστοκράτισσα των βορείων προαστίων.
An aristocrat up north. 

Κοσμική και διαχρονική, μία από τις πιο πράσινες συνοικίες της Αθήνας υπόσχεται μία μέρα γεμάτη shopping, καλό φαγητό και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές στάσεις. 


With its timeless worldly charm, the greenest neighborhood in Athens offers its visitors a day out full of options for shopping, eating and drinking, along with places of cultural interest. (scroll down for the English text)



(Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Domotelling 08/2016 | Κείμενο: A. Αμβραζή


First published: Domotelling magazine 08/2016 | Text: A. Amvrazi)

 02 Η μεγάλη επιλογή σε μπουτίκ και καφέ σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. 03 Καφέ Αμαρυλλίς. 04 Ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. 05 Ν ice Ν Easy. 06 Almyra. 07 PigOut.

Οι σημερινοί επισκέπτες της Κηφισιάς μάλλον δεν γνωρίζουν ότι αποτελούσε δημοφιλές προάστιο ήδη από την αρχαιότητα, όταν οι Ρωμαίοι την επέλεγαν τους καλοκαιρινούς μήνες για το δροσερό της κλίμα. Ελέγχεται επίσης το πόσοι έχουν ακούσει για το «Θηρίο», τον ατμοκίνητο πρόγονο τον σημερινού ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, που συνέδεσε την Κηφισιά με το Σταθμό Αττικής και στο παρθενικό ταξίδι του, στις 4 Φεβρουαρίου 1885, κατακλύστηκε από Αθηναίούς οι οποίοι ήθελαν να γιορτάσούν την Καθαρά Δευτέρα στις εξοχές της. Χτισμένη στις δυτικές υπώρειες της Πεντέλης, με άφθονα νερά, πυκνή βλάστηση και καθαρή ατμόσφαιρα, η Κηφισιά είχε ήδη αρχίσει να αποκτά τη σημερινή της μορφή από τον 19ο αιώνα, καθώς καλές οικογένειες των Αθηνών είχαν χτίσει εκεί Θερινές επαύλεις, τις οποίες και επισκέπτονταν με ιππήλατες άμαξες. Σε στυλ νεοκλασικό, art nouveau, βικτωριανό και ρομαντικό ρουστίκ, πολλές φορές ακόμα και εκκεντρικό, αυτές οι κατοικίες διαμόρφωσαν την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά 
της περιοχής.


Σήμερα έχουν διασωθεί και καταγραφεί 114 κτίσματα που κατασκευάστηκαν από το 1870 έως το 1936, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε γραφεία, άλλα χρησιμοποιούνται ως ιδιωτικές κατοικίες και κάποια λίγα απλώς στέκουν παραμελημένα. Με τα χρόνια η Κηφισιά μεγάλωσε, έγινε πόλη, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο μέρος της γοητείας της και της παλιάς της αίγλης. Απέχοντας μόλις 14 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας —μόλις 35' με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από το σταθμό «Μοναστηράκι»—, δεν είναι πλέον τόπος διακοπών, αλλά ένας τέλειος προορισμός για βόλτα, shopping, φαγητό και ποτό. Σήμερα συγκεντρώνει από οικογένειες μέχρι skaters, από παλαιούς κατοίκους που απολαμβάνουν το καφεδάκι τους στα υπαίθρια καφέ της μέχρι καλοντυμένες κυρίες που χαζεύουν τις βιτρίνες της ή επισκέπτονται τα day spa και τα καλά της κομμωτήρια

Η όλη ατμόσφαιρα παραπέμπει μεν σε «καλό, ακριβό» προάστιο, αλλά την ίδια στιγμή εκπέμπει και μια χαλαρότητα, μια γενική καλαισθησία, που απέχει έτη φωτός από το χαμό της μεγαλούπολης. Κι αν η αγορά της δημιουργεί πολλές φορές την εντύπωση πως πρόκειται για ένα προάστιο που απευθύνεται σε λίγους, υπάρχούν πολλά περισσότερα για να ανακαλύψει κανείς στην Κηφισιά: μικρές γκαλερί και μυστικά μουσεία, χαλαροί περίπατοι σε κατάφυτους δρόμους ή στο όμορφο Άλσος της με τα ήσυχα δρομάκια και τους λουλουδιασμένούς κήπους, ωραία καφέ, γοητευτικά μέρη για δείπνο και έντονη νυχτερινή ζωή. 


ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ξεκινήστε τη μέρα σας με καφέ ή πλούσιο πρωινό στον Βάρσο, το παλιότερο καφέ-ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς, πού άνοιξε το 1892. Μόλις μπείτε, η μυρωδιά από τα κρουασάν με γέμιση σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, τις κρέμες, τις τυρόπιτες, το φρέσκο παγωτό και τα σορμπέ (δοκιμάστε τη γεύση σύκο) Θα σας... σπάσει τη μύτη, ενώ η νουγκατίνα και το ρυζόγαλο είναι δύο κλασικές επιλογές.

Αλλες πολύ καλές προτάσεις για πρωινό ή καφέ είναι το Common Secret, που σερβίρει brunch και ελαφριά γεύματα σε ένα περιβάλλον που Θυμίζει αγγλική εξοχή, το cafe-bistro Αμαρυλλίς, ένα κομψό all day στέκι που διαθέτει μεγάλη επιλογή από ποικιλίες καφέ και τσαγιού, αλλά και νόστιμες τάρτες υπό το φως τον πολυελαίού. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το Μέντα καφέ, που στεγάζεται σε μια έπαυλη με έναν όμορφο κήπο, όπου ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός πέρασε τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του.

Το Different Beast με τη μεταβιομηχανική αισθητική και τις οικολογικές του ανησυχίες —διαθέτει έπιπλα από ανακυκλωμένα υλικά— έχει γίνει δημοφιλές χάρη στις εξαιρετικές επιλογές θρεπτικών σνακ, νόστιμων πρωινών και εξαιρετικού καφέ. Υστερα από αυτό το τονωτικό ξεκίνημα της μέρας, αξίζει να εξερευνήσετε την πολιτιστική σκηνή της Κηφισιάς.

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στην Πινακοθήκη Κονβοντσάκη, όπου σε έναν μεγάλο πολυτελή χώρο φιλοξενούνται 1.500 πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που χρονολογούνται από το 1800. Στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τον προσφέρονται ξεναγήσεις και συχνά φιλοξενούνται μουσικές εκδηλώσεις και πολιτιστικές συζητήσεις. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι μπορούν να απολαύσουν τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές εκθέσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στο Κέντρο Γαία, μαζί με προβολές βίντεο, διαδραστικές οθόνες και οργανωμένες ξεναγήσεις. Το καφέ του μουσείου επίσης είναι εξαιρετικό για διάλειμμα, είτε καθίσετε στον όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό χώρο είτε στην καταπράσινη βεράντα.Υπάρχουν και άλλοι χώροι τέχνης στην Κηφισιά, όπως η Mihalarias ΜΙ, με μεγάλη συλλογή με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η ΑΚ - Phenomenon ΜΙ Gallery, με πίνακες και γλυπτά σύγχρονης τέχνης, και η Estudio Gallery, που δίνει έμφαση σε χειροποίητες δημιουργίες, όπως κεριά και τσάντες.

Αν η βόλτα σάς ανοίξει την όρεξη, κάντε στάση για φαγητό σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, το Il Salumaio di Atene, ένα all day ντελικατέσεν και εστιατόριο που σερβίρει αυθεντικά ιταλικά πιάτα, τα οποία παρασκευάζονται με υλικά εξαιρετικής ποιότητας. Είτε επιλέξετε να γευματίσετε στο γυάλινο αίθριο είτε στην αυλή, θα εκτιμήσετε τις ανεπιτήδευτες γεύσεις και το άψογο σέρβις. Έπειτα από μια μεγάλη βόλτα, ιδανική είναι η αναζωογονητική ατμόσφαιρα του Yellow με το δροσερό αρτιστίκ εσωτερικό. Σερβίρει ορεκτικά, σάντουιτς, μπέργκερ, ζυμαρικά, πίτσα και σαλάτες, καθώς και πιάτα που συνδυάζουν την ελλη-νική με την έθνικ κουζίνα. Αν αγαπάτε τα βιολογικά προϊόντα, επιλέξτε για μεσημεριανό το Nice Ν Easy. Η διακόσμηση θυμίζει Χόλιγουντ της δεκαετίας τον '50 και μπορείτε να διαλέξετε από ένα μενού που συνδυάζει αμερικανικές και μεσογειακές γεύσεις (προσφέρουν επίσης επιλογές χωρίς γλουτένη, για vegetarians και vegans). Μπορείτε βέβαια πάντα να χαλαρώσετε στο όμορφα ανακαινισμένο αρχοντικό του Artisanal, απολαμβάνοντας ένα δροσερό γκουρμέ γεύμα.

Αν πάλι εσείς και οι φίλοι σας προτιμάτε ένα ιδιωτικό δείπνο, μπορείτε να κλείσετε το χώρο Macelleria στο Kastri Bistro. Εκεί, στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, που φιλοξενεί έως και 22 άτομα, θα γευτείτε δημιουργική ελληνική κουζίνα διά χειρός των σεφ του ξενοδοχείου και εκλεκτά κρέατα Macelleria Oberto, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικό χώρο ψύξης πού βρίσκεται στο εστιατόριο, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικές επιλογές γλυκών και μια ενημερωμένη λίστα κρασιών.

Στη συνέχεια, αξίζει να εξερευνήσετε την αγορά, να επισκεφτείτε τους μεγάλους οίκους, τις προσεγμένες μπουτίκ με ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών. Για trendy-chic καθημερινό ντύσιμο επισκεφτείτε τα Paramour και Soho-Soho. Για αθλητικές και casual chic εμφανίσεις κατευθυνθείτε στο Season. Αν κυνηγάτε τα ακριβά κομμάτια διεθνών οίκων, όπως DKNY, Burberry, Alexander McQueen, Michael Kors, Valentino, Balmain, θα τα βρείτε στα Simple Caractere, Luisa World, Access Boutique ή Detroit. Στην Κηφισιά Θα συναντήσετε επίσης μπουτίκ όπως οι Oscar de la Renta, Diane νοn Furstenberg, Juicy Couture and Ralph Lauren για ρουχισμό και Longchamp (D-Fashion store), Braccialini, Folli Follie και Bottega Veneta για τσάντες και αξεσουάρ. Αν η εποχή επιτρέπει το κολύμπι, ίσως Θα θέλατε να κατευθυνθείτε στο Monoi, για πολύχρωμα και λαμπερά βραζιλιάνικα μπικίνι. Τα πιο αξιόλογα κοσμηματοπωλεία της περιοχής είναι ο οίκος Ilias Lalaounis, γνωστός για τις χρυσές δημιουργίες που αντλούν έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ο Minas με τα πάντα εμπνευσμένα μοντέρνα σχέδια και ο Φανουράκης, γνωστός για τα χρυσά και ασημένια κομμάτια του που αναπαριστούν με εντυπωσιακή λεπτομέρεια έντομα, όπως μυρμήγκια, μέλισσες και πεταλούδες, αλλά και για τα πρωτότυπα σχέδια από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. 

Οι νέες σας αγορές είναι σίγουρα ένας καλός λόγος για να το γιορτάσετε, οπότε γιατί να μην «κακομάθετε» τον εαυτό σας με ένα επιδόρπιο; Ξεκινήστε από το Αριστοκρατικόν, το οποίο λειτουργεί από το 1928 και συγκαταλέγεται στα καλύτερα σοκολατοποιεία της Ελλάδας. Δοκιμάστε τη μοναδική του γκανάς από λευκή και μαύρη σοκολάτα, τη σοκολάτα γάλακτος, τις τραγανές τρούφες και τα τούρκικα λουκούμια. Εξίσου δημοφιλής επιλογή για χειροποίητες σοκολάτες και άλλες λιχουδιές είναι το Martha's και για παγωτό το Zillion's ή το Ninnolo, που σερβίρει επίσης ωραιότατο brunch. Αν τα πόδια σας πονούν και έχετε απεγνωσμένα ανάγκη από φροντίδα, επισκεφτείτε το spa Le Hammam, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον υπέροχο ατμοσφαιρικό ατμοθάλαμο και στη συνέχεια ένα μασάζ ή μια περιποίηση ομορφιάς που Θα επιλέξετε από μια μεγάλη λίστα εξωτικών θεραπειών. Εναλλακτικά, κατευθυνθείτε στα καταστήματα ειδών ομορ-φιάς Heaven Οη Earth, Sephora ή Hondos, βρείτε την περιποίηση που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και απολαύστε τη στον δικό σας χώρο.

Τη νύχτα η Κηφισιά ζωντανεύει. Χειμώνα και καλοκαίρι εστιατόρια και μπαρ προσελκύουν κόσμο από όλο το λεκανοπέδιο. Οι επιλογές είναι πολλές, από κλασικές ταβέρνες μέχρι μοντέρνα εστιατόρια και από ήσυχα μπαρ μέχρι στέκια για χορό. Επιλέξτε το The Dalliance House για ελαφρά αλλά πλούσια πιάτα, όπως καρπάτσιο, ταρτάρ σολομού, χταπόδι, και συνοδεύστε τα με δε-λεαστικά κοκτέιλ. Το J Coctail Bar για την ατμόσφαιρα νεοϋορκέζικου gastro-bar με χαμηλό φωτισμό. Το Buba Bistrot Exotique για το ταϊλανδέζικο μενού. Το PigOut για να δοκιμάσετε ελληνικά πιάτα με μοντέρνες πινελιές. Το Caffe Ι Frati, ένα «mozzarella bar», για την αφοσίωσή του στην ιταλική κουζίνα. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ασιατική κουζίνα, πηγαίνετε στο ΟοΖοτα, από τα καλύτερα εξωτικά εστιατόρια της πόλης, και διαλέξτε ένα από τα signature κοκτέιλ τους που δημιουργούν βραβευμένοι mixologists. Για σύγχρονο ιαπωνικό φαγητό προτιμήστε το Suba ή το Rakkan. Το ατμοσφαιρικό Ελαίας Γη είναι ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο — δοκιμάστε το μενού «24 γεύσεις» ή γευματίστεa la carte. Για μια πανδαισία Θαλασσινών από τις ελληνικές θάλασσες προτιμήστε το Αλμύρα. Για ποτό κατευθυνθείτε στο Bronco Bar, γνωστό για το ροκ στυλ του. Το καφέ Escoba οργανώνει live με λάτιν και ροκ μουσική, καθώς και dance parties, και είναι το ιδανικό μέρος για μαργαρίτες, μπέργκερ και μεξικάνικα σνακ. Τέλος, υπάρχουν οι παραδοσιακές καλές ελληνικές ταβέρνες, όπου το τραπέζι γεμίζει με τζατζίκι, ψητά κρέατα, λαχανοντολμάδες και δροσερό κρασί. Οι δύο ταβέρνες που προτιμούν οι κάτοικοι της Κηφισιάς είναι ο Βάθης, που εδώ και 35 χρόνια σερβίρει λαδερά και στιφάδο, και η Κατσαρίνα (από το 1893) για μουσακά, χόρτα, κοτόπουλο λεμονάτο και σπανακόπιτα. Στο τέλος της βραδιάς μπορείτε να κατευθυνθείτε σε έναν από τους θερινούς κινηματογράφους, την Μπομπονιέρα ή τη Χλόη, για να παρακολουθήσετε μια ταινία κάτω από τα αστέρια. Απολαύστε τους καταπράσινους κήπους τους, πιείτε γρανίτα ή παγωμένη μπίρα και αναπνεύστε το δροσερό αεράκι που μυρίζει γιασεμί και ολόφρεσκο ποπ κορν. 


02 Kifissia has a wide range of boutique and café choices. 03 Café Amaryllis 04 Kifissia train station 05 Nice n Easy 06 Almyra 07 PigOut 


Visitors to Kifissia today probably don't know that it has been a popular getaway since ancient times, favored by Romans living in Athens for its cool climate in the summer months. Few have also heard of the "Beast" (Thirio), the steam-powered ancestor of the present-day electric railway that linked the northern suburb to the Attiki Station in downtown Athens, or know that, on its maiden trip on 4 February 1885, it was inundated by Athenians who wanted to spend the holiday of Clean Monday, which marks the beginning of Lent, in the countryside. Built on the western foothills of Mount Penteli, with plenty of fresh water, dense vegetation and a clean atmosphere, Kifissia started assuming its present form in the 19th century, as leading Athenian families built their summer villas an hour's carriage ride away from the urban center. Many of these older, majestic residences are still standing — the area is home to 114 listed buildings, constructed between 1870 and 1936. All of them are noteworthy, sometimes eccentric creations, in styles ranging from neoclassical, art nouveau and Victorian to rustic romantic, and form part of the area's rich architectural heritage.

Some have been converted into offices, a few are neglected, but many are still used as private resi-dences. Kifissia grew as time went by, acquiring its own suburbs, but it retains much of its old-world charm and upper-crust ambience. Just 14k from downtown Athens — a short, 35-minute ride on the electric railway from Monastiraki — it is no longer a holiday getaway, but a great destination for a day out; try some shopping, drop into a restaurant or just get a drink or two.

You might see anyone there, from families to skaters, from older residents enjoying their coffee at a sidewalk cafe to well-heeled ladies indulging in some window-shopping, looking for a day spa or getting a new hairdo at one of its many beauty salons. While the general atmosphere suggests that this is the "good, expensive" suburb, there is also a sense of relaxed affluence that is light-years from the chaos of the city center. And while its shops may give the impression that this is still the exclusive domain of the elite, there is so much more to discover and explore in Kifissia: Kifissia Park, with its quiet paths and blooming gardens; small galleries and tucked-away museums; wonderful walks along tree-lined streets; the lovely chilled-out cafes and restaurants for quiet tête-à-têtes; or the hottest clubs in the northern Athens area for a vibrant nightlife.

DAY TO NIGHT
What's the best way to spend a day here? Start with a coffee or go for the full breakfast at Varsos, Kifissia's oldest café, which opened in 1892, and is now a regional classic. Upon entering the establishment, you'll be overwhelmed by the mouthwatering smells of tsoureki-style croissants stuffed with chocolate and nuts and the crispy sfoliata cheese pies. The homemade ice cream and sorbet (try the fig flavor) and the cream puddings are also delicious, but its signature desserts are the nougatine and the rizogalo (rice pudding). Other wonderful options, either for breakfast or just coffee in the area, are Common Secret, serving brunch and light meals in a cozy British country atmosphere, or Amaryllis, a classy, chandeliered, all-day hangout serving quality selections of coffee, tea and tasty tart-es. You could also go for another elegant choice, Menta Café, housed in the garden villa where nationally acclaimed poet and playwright Angelos Sikelianos spent the last summers of his life. Popular as much for its clever eco-conscious decor of upcycled furnishings laid out in a post-industrial space as for its excellent selection of nutritious snacks, yummy breakfast options and seriously smooth coffees on offer, Different Beast is another great start-the-day spot. After getting your caffeine kick, explore Kifissia's cultural scene. Be-gin by visiting the Kouvoutsakis Art Institute, an attractive space with clean lines housing 1,500 fine art paintings and various sculptures dating back to 1800, by both Greek and foreign artists. This non-profit venue offers guided tour, and regularly hosts music performances and cultural talks. Children and adults alike will enjoy the scientific and environmental exhibits at the somewhat vintage Goulandris Natural History Museum and its more modern Gaia Center, where you will also find video projections, interactive screens and guided tours. Whether you sit indoors or out in the garden, the café here also makes for a delightful stop. There are several other art spaces in Kifissia, including Mihalarias Art, which features a wide selection of works by Greek and foreign artists; AK—Phenomenon Art Gallery, which presents modern art paintings and sculptures; and Estudio, selling handmade candles, bags and other crafts. All this cultural enrichment will have definitely increased your ap-petite, so stop for lunch at one of the area's most esteemed restaurants. Il Salumaio di Atene is an all-day deli-cum-restaurant serving authentic Italian dishes made with the finest ingredients. Whether you choose to eat indoors under the painted glass roof, or outdoors in the courtyard, you will definitely appreciate the simple, fresh flavors and professional service. The fresh, artistic interior of Yellow has a revitalizing effect that's ideal after a long walk. It serves hors d'oeuvres, sandwiches, burgers, pasta, pizza and salads, as well as dishes mixing Greek and other culinary traditions. For organic options, lunch at Nice N Easy, which boasts 1950s Hollywood-inspired decor, and choose from a menu that mixes American and Mediterranean tastes (they also offer gluten-free, vegetarian and vegan options). Or lounge around in the lovely renovated mansion of Artisanal enjoying a refreshing, gourmet-style meal. If you and your friends would rather enjoy a private dinner, book the Macelleria in Kastri Bistro, where a long monastic bench that seats 22 people dominates the room, and where you can savor aged Macelleria Oberto meats from a special refrigerator within the restaurant as well as creative Greek cuisine prepared by the ho-


tel's chefs, all accompanied by an exemplary choice of wines and sweets. Next, it's time to check out Kifissia's sense of haute-couture, exploring the plethora of fashionable boutiques that sell Greek and international designer clothes, jewelry and accessories. For trendy-chic daywear, visit Paramour and SOHO-SOHO; for outdoorsy athleisure and casual chic head to Season. If you are hunting for high-end international designer la-bels like DKNY, Burberry, Alexander McQueen, Michael Kors, Valentino, Balmain, look no further than Simple Caractere, Luisa World, Access Boutique, or Detroit. You'll also find boutiques such as Oscar de la Renta, Diane Von Furstenberg, Juicy Couture and Ralph Lauren for clothing, and D-Fashion Store, Braccialini, Folli Follie and Bottega Veneta for bags and accessories. If it's swimming season, you might want to head to Monoi which sells fantastically colorful and glitzy Brazilian bikinis. The most notable jewelry stores in Kifissia are the classic Greek luxury brands Ilias Lalaounis, known for its gold designs inspired by the civilizations of ancient Greece; Minas, which sells stylishly modernist creations; and Fanourakis, known for its incredible pieces of highly de-tailed insects such as ants, bees and butterflies, all done in gold and silver, as well as other highly original designs made with precious and semi-pre-cious stones. Your new purchases are a good cause for celebration, so why not treat yourself to a fabulous dessert? A great place for that kind of indulgence is Aristokratikon, one of Greece's most esteemed chocolate makers since 1928. Try its unique white-and-dark chocolate ganache, the moreish milk

Comments