VOLOS/ ΒΟΛΟΣ | A Delightful City Break/ Ενα απολαυστικο city break (part B)

ΒΟΛΟΣ/ VOLOS
Ένα απολαυστικό city break (μέρος B)
A Delightful City Break (part B)

του Αλέξανδρου Σκόνδρα (αρχιτέκτονας και φωτογράφος, με καταγωγή από τον Βόλο)
Φωτογραφίες: © ΠΙΟΠ/ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ, ΣΑΚΗΣ ΓΙΟΥΜΠΑΣΗΣ, ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

by Alexandros Skondras (architect and photographer born in Volos)

Photos: © PIOP/NIKOS DANIILIDIS, SAKIS GIOUMPASIS, CLAIRY MOUSTAFELLOU, ALEXANDROS AVRAMIDIS


01 Λαχταριστά πιάτα στο τσιπουράδικο Γαλανός 02 Ζεστό περιβάλλον και νόστιμο φαγητό στο Ba.Ca.Re. 03 Η πεζογέφυρα μπροστά στο πανεπιστήμιο 04 Προετοιμασία εκλεκτών μεζέδων στο τσιπουράδικο Δεμίρης.

ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Για περισσότερες εξορμήσεις στραφείτε προς το κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Νικολάου, όπου δεσπόζει ο ομώνυμος βυζαντινού ρυθμού μητροπολιτικός ναός, με το μπαρόκ καμπαναριό και το φιλόξενο προαύλιο. Ο πεζόδρομος της Ερμού, που περνάει στο πλάι της πλατείας, αποτελεί τον βασικό εμπορικό δρόμο
του Βόλου και είναι ιδανικός για shopping therapy.

Η μαγεία του ωστόσο βρίσκεται στους μικρούς κάθετους δρόμους του, όπου θα συναντήσετε ενδιαφέροντες χώρους για φαγητό και ποτό. Στην οδό Σκενδεράνη κρύβεται το Ba.Ca.Re. (Νο 12-14), που συνδυάζει το παραδοσιακό με μοντέρνες επιρροές –όπως παραδοσιακά μακαρόνια με ζύμη από μελάνι σουπιάς και μπέργκερ με τοπικά υλικά του
Βόλου– και η Creperie Poquito (Νο 13) με τις gourmet κρέπες της. Στην Παύλου Μελά θα βρείτε την Ποδηλάτισσα (Νο 32), ένα ευχάριστο και φιλόξενο μπαρ-καφέ για τους λάτρεις του ποδηλάτου και της τέχνης, μια και εδώ φιλοξενούνται πολλές εκθέσεις. Η υπέροχη εσωτερική αυλή του θυμίζει αυλή μονοκατοικίας χωριού και αποτελεί καταφύγιο για
χαλαρή κουβέντα και ανταλλαγή ιδεών.

Παράλληλα με την Ερμού και σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο πιο μικρός, αλλά εξίσου ενδιαφέρων από πλευράς διασκέδασης, πεζόδρομος της Τάκη Οικονομάκη, που προσφέρεται για απογευματινά και βραδινά σουλάτσα. Επιλέξτε ανάμεσα στη Σπείρα (Νο 45), που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό και που μεταμόρφωσε όλο τον πεζόδρομο με την εκκεντρική διακόσμησή της που θυμίζει αρχιτεκτονικό atelier, το καφέ/μπαρ Ελέφαντας (Νο 70A), με το βιομηχανικό, βερολινέζικο στυλ του, και το Alter Ego στην κάθετη οδό Αγίου Νικολάου (Νο 38), με τους jazz και blues ήχους του και με άρωμα απαγορευμένου speakeasy.

Καθέτως στην πλατεία, ο πεζόδρομος Δημάρχου Κονταράτου, το Κολωνάκι του Βόλου ή «Βολωνάκι» –όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι- με στυλ παρόμοιο με αυτό της γνωστής συνοικίας στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρεται για bar-hopping μέχρι πρωίας.
Απαραίτητη η στάση στο Hemingway Bar (Νο 4), που σερβίρει malt αποστάγματα από τη Σκωτία μέχρι και την Ιαπωνία, αλλά και cocktails ή premium ποτά φτιαγμένα από τους έμπειρους mixologists του.

ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ
Αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής σκηνής της πόλης είναι το τσίπουρο (παρασκευασμένο από τα στέμφυλα, τα υπολείμματα των σταφυλιών μετά το πάτημα για την παραγωγή κρασιού). Η τακτική επίσκεψη των ντόπιων σε ένα από τα εκατοντάδες τσιπουράδικα είναι μια συνήθεια που κρατάει από τους πρόσφυγες του ’22, που αποκαμωμένοι μετά τη δουλειά τους μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού για να
τους ανοίξει η όρεξη πριν από το μεσημεριανό με τσιπουράκι και μεζέ.
Τα πιο γνωστά, όπως ο Παπαδής (Αργοναυτών 6 & Σόλωνος, τηλ. 24210-29360), εξακολουθούν να βρίσκονται στο λιμάνι. Στο κέντρο θα βρείτε τον Γαλανό (Πλάτωνος 24, τηλ. 24211-07821) αλλά και το εναλλακτικό, πολύβουο Με Ζεν (Αλοννήσου 8, τηλ. 24210-20844), που παντρεύει την παράδοση με τις σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές. Αν, πάλι,
ψάχνετε για κάτι πιο γνήσιο με άρωμα Μικράς Ασίας, αναζητήστε το
τσιπουράδικο του Δεμίρη (Ευφραιμίδου 23, τηλ. 24210-65559) στην
προσφυγική γειτονιά της Νέας Ιωνίας.

Θυμηθείτε πως οι μεζέδες, διαφορετικοί κάθε φορά, είναι απαραίτητο κομμάτι της τελετουργίας. Υπάρχουν μεζέδες απλοί (σαλάτες, πατάτες στον φούρνο και διάφορες αλοιφές), αλλά και πιο ιδιαίτεροι (ψάρια, χταπόδι ξιδάτο, μύδια και γυαλιστερές). Αν περιλαμβάνονται στο μενού, μην αμελήσετε επίσης να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα
του Βόλου, όπως το μπουμπάρι (είδος λουκάνικου με έντερα χοιρινού ή αρνιού και ρύζι) και το σπετζοφάι (λουκάνικα με σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα).

01 Tasty dishes at the Galanos tsipouradiko. 02 A warm atmosphere and delicious food at Ba.Ca.Re. 03 The pedestrian bridge in front of the university. 04 Preparing choice meze in the Demiris tsipouradiko. 

THE CITY CENTER
For still more interesting things to do and discover, head into the town center, starting at Aghiou Nikolaou Square and the Byzantine metropolitan church of the same name, which can be distinguished by its baroque bell tower and pleasant courtyard. The pedestrianized strip that runs along one side of the square is Ermou, Volos’ main street and the best place for a bit of shopping therapy. The real magic, however, lies in the little side streets leading off it, where you will find all sorts of interesting places to have a meal or a drink. Tucked away on Skenderani Street is Ba.Ca.Re. (No. 12–14) – which brings together the traditional and modern in dishes like the squid-ink pasta and the burger made with local ingredients – and Creperie Poquito (No. 13), which serves gourmet savory and sweet crepes. On Pavlou Mela Street, Podilatissa (No. 32), is a pleasant and welcoming café-bar dedicated to fans of art and the bicycle. It regularly hosts art exhibitions and its lovely inner courtyard,which resembles the garden of a stately house, is the perfect place for
light conversation and cheerful debate.

Parallel to Ermou and just a hop from Aghiou Nikolaou Square is the pedestrianized Taki Ikonomaki Street, equally interesting in terms of entertainment and ideal for an afternoon or evening stroll. You can have a relaxing drink at Speira (No. 45), a very special bar that helped transform the entire street with its quirky décor that resembles an architect’s studio; at Elefantas (No. 70A), with its industrial, Berlin-inspired style; and nearby Alter Ego (38, Aghiou Nikolaou), where the jazz and blues music give the place the feel of a speakeasy.

Also running off the square, Dimarchou Kontaratou Street, named for a former mayor, has been dubbed “Volonaki” by locals, in a reference to the upscale Athenian district of Kolonaki. It’s now the trendiest part of town for all-night bar-hopping. A must, Hemingway Bar (No. 4) serves whiskies and whiskeys from around the world, along with cocktails made with premium spirits by its experienced mixologists.

TSIPOURO STOP
Tsipouro, a strong, clear spirit made of the pomace left over from winemaking, is an integral part of Volos’ food scene, and the custom of getting together at one of the town’s many so-called tsipouradika dates back to 1922, when refugees from Asia Minor would gather after a hard morning’s work at the tsipouro joints at the port for a glass and a meze to whet their appetite before lunch. Volos’ most famous tsipouradika, like Papadis (6 Argonafton & Solonos, Tel. (+30) 24210.293.60), are still concentrated around the port area. In the center, you will find Demiris (23 Efremidou, Tel. (+30) 24210.655.59) and the alternative, buzzing Me Zen (8 Alonissou, Tel. (+30) 24210208.44), which mixes tradition and modern culinary techniques. If, however, you’re looking for something more authentically Asia Minor, look for Galanos (24 Platonos, Tel. (+30) 24211.078.21) located in the former refugee neighborhood of Nea Ionia.

Don’t forget that the ever-changing meze is an integral part of the ritual. These can be simple (salads, baked potatoes or various dips) or more sophisticated (fish, marinated octopus or shellfish). And if you find traditional Voliot dishes on the menu – such as boubari (a type of sausage containing finely chopped offal and rice) or spetzofai (a rich dish of sausage with a pepper and tomato sauce), don’t pass up the chance for a taste.

Comments